Ahmanhiihdon reitti

– keskellä kauneinta Pohjois-Karjalaa –

 

Reittikuvaus

Upeissa Kolin ja Ahmovaaran maisemissa, komeilla, taivasta syleilevillä lähivaaroilla, koivikkoahoilla ja lehtonotkoissa hiihdetään Ahmanhiihto.

Tykkylumimetsät, vaaranlaet ja järvenselät luovat retkelle satumaiset puitteet. Sadat Ahmanhiihdon ystävät kokoontuvat ladulle joka vuosi ja paljon on niitä, joille Ahmanhiihto on jo muodostunut perinteeksi. Ahmanhiihdon henki tarttuu nuotioasemilla, laduilla ja huoltopisteissä helposti. Vaaraneuvoksen arvonimen saa 10, Ylivaaraneuvoksen arvonimen 20,  Vaarojen valtias -tittelin 30 ja Vaarojen kuningas -tittelin 40 Ahmanhiihdosta. Ahmanhiihto on kerännyt parhaimmillaan ladulle yli 2100 hiihtäjää.

Vuonna 2020 poikkeava reitti: Ahmovaara-Kopravaara-Jero-Kolikeskus edestakaisena reittinä. Lähtöpisteen voit valita neljästä vaihtoehdosta. Huomioithan että reitti on kaksisuuntainen ja varot vastaantulevia hiihtäjiä. Enimmillään reitin pituus on 67 km jos reitin hiihtää alusta loppuun edestakaisena.

Reitin voit aloittaa mistä tahansa asemalta. Kopravaara-Jero reitiltä (edestakainen matka 23km)  löytyy haastavia nousuja ja vauhdikkaita laskuja. Tasaisemman hiihdon ystäville suosittelemme Kolikeskuksen ja Jeron välistä reittiä (edestakainen matka 20km). Toki sieltäkin muutama mukava mäki löytyy. Ahmovaaran ja Kopravaaran välinen osuus on tasaisin ja on myös lapsiperheiden ja varttuneempien hiihtäjien suosikki (edestakainen matka 24km). Yksi haastava mäki reitillä on mutta jos hirvittää laskea alaspäin niin silloin on lupa ottaa sukset kainaloon ja kävellä. Varo vastaantulijoita!

Jos et vielä tiiä minkä hiihtäsit, tässä  suositus Ahmovaaralaisittain:                  Mistäpä  sen aamulla tiettää paljoko jakssaa. Lähe hiihtelemmään Kopravuaran asemalta Jeron suuntaan. Pysähy nauttimmaan Jeron tarjoiluista. Jos nyt jo ramassoo niin kiänny takasi. Oot hiihtännä kuitennii 23 km. Mahottoman hyvä suoritus.

Jos oot Jeron kohalla vielä  virkkee, jatka Kolikeskukselle. Mehun ja suolakurkun voimalla takasi Jerolle ja kohti Kopravaaraa. Se on 43 km, Onneks olokkoon!   

Jos et malta luovuttaa, jatka vielä Ahmovaaraan. Kahvin ja palastelun jälkeen takasi Kopravaaraan. Sillon oot kiertännä koko lenkin. 67 km. Huh huh. Kova suoritus. Olet Ahmanvalloittaja!

Huomioi kuitenkin reitin varrella että myös takaisin on jaksettava. Tällä kertaa ei pääse ympyrälenkkiä kuten perinteisessä Ahmanhiihdossa. Jos voimat kuitenkin hiipuu kesken reitin, kääny huoltoaseman puoleen. Palvellaan niin hyvin kun pystytään ja tarvittaessa paikalliset taksiyrittäjät auttavat maaliin.

 

Punaisella vuoden 2020 reitti, huomioi että reitti on kaksisuuntainen, varo vastaantulijoita ja hiihdä aina oikealla puolella.

Ahmanhiihdon reitti

Lähtö ja huoltopisteet

Ahmovaaran koulu, Ahmovaarantie 141, Ahmovaara

Koli Freetime Kopravaarassa,

Jeron risteys Kolilla

Kolikeskus Loma Kolilla

Lisäksi lähtopiste Break Sokos Hotel Kolilla. Katso infosivulta starttipaikkojen linkit.

Lähto- ja huoltopisteistä voi molempina paivinä aloittaa laturetken klo 8.00-12.00 välisenä aikana. Huoltopisteet suljetaan ja latu tarkastetaan klo 16.00. Kopravaarassa Koli Freetimellä saunat ja avanto. Huomioi että sauna sulkeutuu klo 17.  Break Sokos Hotel Kolilla sauna seuraavasti: 12-13 naiset, 13-14 miehet,14-15naiset,15-16 miehet, 16-18 naiset, 18-20 miehet

Osallistumismaksuun sisältyy suksihuolto, vakuutukset ja tarjoilu asemilla:

Ahmovaara: Kahvi ja leipä/munkki, mehu, urheilujuoma, suolakurkku, mehu, hedelmä

Kopravaaran asema Koli Freetime: mehu, urheilujuoma, suolakurkku ja rusinat

Jero: Kahvi ja leipä ja munkki, mehu, urheilujuoma, suolakurkku, lihaliemi

Kolikeskus: mehu,urheilujuoma, suolakurkku, lihaliemi, hedelmä

Joissakin huoltopisteissä myytävänä myös mm. kahvia, suklaata ym. Jeron asemalla muurinpohjalettuja. Huoltopisteissä voit rentoutua ja virkistyä hyvän palvelun parissa. Suksien voitelussa avustetaan ja hiihdon päätteeksi maistuu sauna Kopravaarassa / Break Sokos Hotel Kolilla

Share This